Historien om rumænsk vin
Oprindelsen af rumænsk vin kan spores tilbage til starten på Rumænien selv. Det er mere end 2.700 år siden vin begyndte at blive drukket i denne del af europa. Selvom det i dag konkurrerer med mindre ædle drikkevarer fortsætter vinen sin tætte relation med menneskeheden, og er stadig et vigtigt aspekt af livet og dets mærkedage, traditioner og fejringer.
Rumænien har en af de ældste vintraditioner i verden, vinstokke er ifølge historikere kultiveret inden man begyndte at kultivere korn osv. Vinen fyldte meget i Dacia, det vi nu kender som Rumænien. Dette ses blandt andet i deres guder, eksempelvis guden Dionysos også kaldet Bakkus – vinens gud. Yderligere har legenden Homer skrevet om daciernes vindyrkning, om Vitis Silvestris druen, som var den første kultiverede drueavl og hvordan den i høj grad blev værdsat af grækerne.
En anden reference til rumænsk vin kommer fra den romerske forfatter Ovid som var blevet forvist til denne region. Han nævner at dacierne vidste, hvordan man producerede “congac” ved at koncentrere den gennem frysning.
Andre historiske kilder vedrørende rumænsk vin kommer fra middelalderen, hvor der er fundet kvalitetsrapporter ogopgørelser fra vinproducenter i alle tre rumænske regioner (Transsylvanien, Rumænien og Moldova). Derudover er der fundet optegnelser for at rumænsk vin er blevet eksporteret til blandt andet Konstantinopel, Warszawa, Wien, Egypten og Osmannerriget.

Vin og krig
Dacias vin blev efterhånden eftersigende så populært at deres egen konge Burebista (82-44 fvt.), blev enig med sig selv om, at denne måtte være årsagen til at andre lande blev ved med at angribe Dacia. Derfor lod han alle vinstokke blive destrueret i håb om, at dette ville stoppe angrebene. Dog viste hans metode sig at være komplet nytteløs, Dacia blev fortsat angrebet af andre nationer. I sidste ende blev de erobret af romerne. Under krigen mellem romerne og Dacierne voksede vinmarkedet igen. Senere blev Dacia repræsenteret i romerske fortællinger som en kvinde bærende på to børn som begge havde en klase med vindruer i armene.
Efter romerne forlod Dacia blev de dog fortsat ved med at blive angrebet at deres naboer under disse angreb led vinproduktionen en hel del, dog fortsatte den heldigvis.
Vinavlen udvikler sig
I 1862 havde Rumænien mere end 100.000 hektar af vinstokke og området voksede til 150.000 hektar i 1883. Kort efter kom en plage af skadedyr som påvirkede det meste af Europas vinmarker. Efter plagen blev restaureringen af vinplantagerne gjort i samarbejde med franske rådgivere. Rådgiverne bragte højkvalitetsvinstokke såsom Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc, alle som stadig bliver dyrket den dag i dag.
Vindyrkningen voksede meget i mellemkrigstiden i denne periode har Rumænien mere end 220.000 hektar vinplantager. Helt frem til 1972 voksede vinproduktionen i landet og endte op med at have hele 300.000 hektar til vindyrkning, samtidig var kvaliteten af Rumænsk vin velkendt i Europa.
Efter indførelsen af kommunismen blev vinindustrien stærkt påvirket. Regeringen valgte, at alle udenlandske sorter skulle udryddes og at kun rumænske vinsorter skulle dyrkes. Efter kommunismens fald i 1990 blev vin dyrket på meget mindre områder, sog kan der nu ses en genkomst i vinproduktionen med nye vingårde og højkvalitetsvine.
Læse mere om romænsk vin på https://www.chefspencil.com/

Hvorfor rumænsk vin?
Rumænien er ved blive internationalt kendt gennem et terrior med et ekstraordinært potentiale til at dyrke lokale og internationale sorter. Efter omlægningen af vinmarkerne viser de nyeste statistikker at der lige nu er vinavl på 191.000 hektar, dette giver lokale vingårde et fantastisk alsidigt terrior til dyrkning af mange forskellige sorter nogle af disse unikke.
Ifølge statistikker fra OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin), producerer Rumænien omkring 5,5 millioner hektoliter, dette placerer dem på en 7. plads i Europa og en 13. plads i verden. Den mest populære sort er Feteasca Regală.
Fetească Regală (Royal Fetească)

Fetească Regală er en hvid sort og den nyeste på stammen i Fetească familien. Herfra fås en tør, ung og frisk aromatisk hvidvin med overvejende aromaer grønne- og citrusæbler. Grundet dens syre kan denne sort benyttes i fremstillingen af mousserende vine og spiritus, derudover gror denne sort fantastisk godt på alle Rumæniens vingårde.
Tămâioasa Românească

Tămâioasa Românească er et synonym for rumænsk gæstfrihed da den er en efterkommer af muscat-familien fra Grækenland, her tilpasset i det rumænske vindyrkningsområde med fremragende resultater. Denne aromatiske sort er kendetegnet ved umiskendelige aromaer af akacieblomster, bikage og diskrete noter af basilikum. Sorten betragtes som en hvid dessertvin med et fremragende aldringspotientiale, yderligere er der på det seneste produceret en stor del friske, tørre vin.
Fetească Albă (Hvid Fetească)

Fetească Albă er en hvid druesort, hvorfra der produceres en elegant hvidvin. Den har en høj syre og en behagelig tekstur med tydelige aromaer af hvide blomster, citrus og hø. Du kan også få vin med et aldringspotientiale på 3-4 år.
Fetească Neagră (Sort Fetească)

Fetească Neagră er en lokal sort hvis klaser er en klassiker indenfor rumænsk vin. Den er kendt for sine aromaer af blommer, bær, mørk chokolade og eg. Den kan produceres både som rosé eller rødvin, ydermere er det en sort, hvorfra der kan laves vin med en lang aldringsproces.